Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT)

New Life’ın aday ebeveynlerinin çoğunun aklında ebeveynlik için yaptıkları yolculuktan geçerken belli bir cinsiyet vardır ve diğerleri ise Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile ailelerindeki cinsiyet dengesini sağlamaya çalışmaktadır. Örneğin, iki kız çocuğu olan bazı aileler, büyüyen ailelerine bir erkek çocuk eklemek isteyebilirler. Gürcistan, Cinsiyet Seçimi için PGT’ye kanıtlanmış bir risk veya cinsiyete bağlı bir bozukluktaki tıbbi gereklilik dışında yasal olarak izin vermezken, New Life, PGT’nin yasal olarak gerçekleştirilebileceği Meksika, Güney Doğu Asya, Kıbrıs veya Ukrayna’daki kliniklerimizde cinsiyet tercihi bulunan aday ebeveynleri kabul edebilmektedir.

PGT Başarı Oranı

PGT embriyolarının başarı oranı diğer tüm embriyo transferlerinkine eşittir. New Life ile bu başarı oranı son derece yüksektir çünkü PGT programlarımızdaki tüm Yumurta Donörlerinin özenle seçilmiştir ve 15 veya daha fazla yumurta üreterek en az bir başarılı bağış öyküleri vardır ayrıca mevcut Antral Folikül Sayıları en az 20’dir.

PGD

PGT sadece beşinci günde gerçekleştirilebildiğinden kliniklerimizin beşinci gün blastosisti haline getirmek üzere mümkün olduğu kadar çok sayıda embriyo alabilmeleri için bu gereksinimler belirlenmiştir. PGT’dan sonra, embriyoların sayısı yarıya indirilebilir ve çok nadir durumlarda aday ebeveynler, sadece cinsiyet tespit edilmemiş embriyolar ve/veya karşı cinsteki embriyolara sahip olabilirler.
Programınızın sonucundan tamamen mutlu olmanızı istediğimizden, eğer bu gerçekleşirse, embriyo transferi ile devam etme veya istediğiniz cinsiyetteki embriyoları elde edene kadar başka bir PGT programı için uygulama seçeneğiniz olacaktır.

Neden PGT?

PGT, aday ebeveynlerimize biraz olsun iç huzuru sağlayabilir. Cinsiyet seçiminin yanı sıra teknoloji, kromozom translokasyonlarının ve tek gen bozukluklarının varlığını belirlemek için de kullanılabilir. 4.000’in üzerinde tek gen bozukluğu bulunmaktadır, bu yüzden maalesef tüm genler PGT teknolojisi ile test edilemez ve ne PGT ne de PGS yüzde 100 genetik olarak sağlıklı embriyolar garanti edemese de, yaygın olarak Kistik Fibroz, Tay Sachs, Frajil X, Miyotonik Distrofi ve Talasemi gibi gen hastalıklarını test eder.

PGT Önerisi için Yaygın Durumlar:
  • Sex Selection
  • Cinsiyet Seçimi
  • Daha önce tek gen bozukluğu ile doğan bir çocuk
  • Taramanın her iki eşin de bebeği kalıtsal genetik hastalık riskine atan tek gen bozukluğu için taşıyıcı olduklarını ortaya çıkarması

Preimplantasyon Genetik Tarama (PGS) Nedir?

Aday ebeveynlerin reküren gebelik kaybı veya infertilitesi varsa, programlarımızda başarılı bir gebelik elde etme ihtimalinin artması için Preimplantasyon Genetik Tarama (PGS) önerebiliriz. Şu anda Gürcistan’da PGT/PGT laboratuarı bulunmamaktadır, bu nedenle PGS sunan herhangi bir Tüp Bebek kliniği, Türk Tüp Bebek klinikleri ile iletişime geçer. Embriyo biyopsisi yapıp biyopsi materyallerini Türkiye’ye göndermekteyiz. Sonuçlar yaklaşık iki hafta içinde bildirilir. Biyopsi yapılan embriyolar dondurulduktan ve Türkiye’den gelen sonuçlar elimize geçtikten sonra, embriyoları çözebilir ve transferi yapabiliriz. PGS embriyo taraması için PGT teknolojisini uygulayarak Tüp Bebek süreci ile yaygın olarak ilişkilendirilen bazı riskleri azaltabilir. Yüzde 100 doğru olmamakla birlikte, embriyo taraması eksik veya fazla kromozomları arayabilir, böylece bebeğinize mümkün olan en iyi başlangıcı sağlamak için sadece kromozomal olarak normal ve sağlıklı embriyoları transfer edebiliriz.

PGS genellikle şunlar için önerilir:
  • 39 yaş ve üzerindeki kadınlar
  • İki veya daha fazla düşük yaşamış vakalar
  • İki veya daha fazla Tüp Bebek başarısızlığı yaşamış vakalar
  • Şiddetli erkek faktörlü infertilite

PGT ve PGS ile İlişkili Riskler:

Embriyo Biyopsisi ve Hücrelerin Çıkarılması
PGT yapmak için kullanılan mikromanipülasyon teknikleri yıllardır uygulanmaktadır. Deneyimli bir embriyolog tarafından yapıldığında, hücrelerin çıkarılması sırasında bir embriyoya kazaen bir hasar oluşma riski düşük, yüzde birden daha azdır. New Life sadece en kalifiye profesyonelleri istihdam ettiğinden, aday ebeveynlerimizin bu süreçte stres yaşamalarına gerek yoktur. Fertilizasyondan iki gün sonra embriyodan sadece bir veya iki hücre çıkarılır. Bu aşamada, tüm hücreler embriyo haline gelme potansiyeli ile birlikte olgunlaşmamışlardır, bu nedenle prosedür gelecekteki fetüsün, bebeğinizin herhangi bir bölümünü etkilemez. Biyopsi, hücre bölünmesini birkaç saat geciktirirken, prosedür tamamlandıktan hemen sonra normal gelişim devam edecektir. Bu, daha düşük implantasyon oranlarına neden olabilir, ancak PGT ayrıca ebeveynlerimiz için genel başarı oranlarını artırabilir, potansiyel riski pozitif olarak dengeleyebilir. 

Yanlış Teşhis

PGT doğruluk oranı yüzde 90’dır; kalan yüzde onluk kısım ise yanlış negatif veya pozitif sonuçlardan ve sonuç olmaması ya da mosaisizmden (aynı kişinin hücrelerinin farklı genetiğe sahip olması) ileri gelir. Hücreler aynı döllenmiş yumurtadan kaynaklandığından, aynı kromozomal yapıya sahip olmalıdırlar, ancak bazı durumlarda anormal kromozom sayıları ile karşılaşılır. Bu nadir durumlarda yanlış teşhis koyulabilir.

Transfer İçin Embriyo Olmaması

Çiftlerin yaklaşık %15’inde, transfer için normal embriyo bulunmadığını görüyoruz. Bu sıklıkla, kadınların yumurtalık stimülasyonuna olumsuz cevap vermesi ve daha az sayıda yumurta veya embriyo ile elde edildiğinde ortaya çıkar. Daha az yumurta ve embriyo sayıları kromozomal anormallikler veya daha düşük yumurta veya sperm kalitesi olduğunda da ortaya çıkabilir. Ancak bu, ebeveyn olmanızı engellemeyecek. Eğer üç IVF/PGT döngüsü normal embriyo üretemediyse, ebeveynlik hayalinizi gerçekleştirmenize yardımcı olabilecek alternatif çözümler önerebiliriz.

Garantili Bebek Programı

Daha Fazla Bilgi Edinin